Door

Actie in Den Haag - donderdag 2 juli 2020

Donderdag (2 juli) gaat onze wethouder Harmke Vlieg iets uitzonderlijks doen namelijk protesteren in Den Haag. Met zestig collega-bestuurders uit alle provincies zal gedemonstreerd worden voorafgaand aan een vergadering van de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de zorgelijke financiële positie van heel veel gemeenten in ons land. 

Zorgen
Zo zijn er de extra taken op het gebied van Jeugd, Wmo en Participatie, die in 2015 met een forse korting van het Rijk naar de gemeenten zijn overgeheveld en de oplopende extra kosten door Corona. Dit zorgt in combinatie met andere kortingen die het Rijk de afgelopen jaren heeft doorgevoerd ervoor dat veel gemeenten in financiële nood zijn. Gemeenten zijn voor een groot deel afhankelijk van geld dat zij ontvangen van het Rijk. Als er onvoldoende geld binnenkomt dan moet er gesneden gaan worden in voorzieningen wat onvermijdelijk zal leiden tot een forse stijging van de lokale lasten. Gemeenten moeten namelijk, anders dan het Rijk, wel elk jaar een sluitende begroting presenteren.

Ongebruikelijke actie
Wethouder Vlieg: "Al meerdere jaren vragen we aandacht voor de financieel wankele positie van gemeenten. Tot nu toe met te weinig resultaat. Daarom kiezen we nu voor deze ongebruikelijke actie."

De fysieke demonstratie in Den Haag zal digitaal worden ondersteund met talloze filmpjes van wethouders, raadsfracties en burgemeesters uit het hele land. Deze boodschappen zullen op een groot scherm worden vertoond. Ook de fractie van ChristenUnie Assen heeft een filmpje opgenomen.

Even getwijfeld
Er was nog even twijfel wat te doen: "Het water staat Assen aan de lippen" en de fractieleden drijvend in het Noord-Willemskanaal? "We zitten als gemeente op een dood spoor als er niks verandert" met het beeld van het spoor op de achtergrond of "Nog even en het is einde Assen" bij een plaatsnaambordje aan het eind van de bebouwde kom?
Wat het uiteindelijk geworden is? We hopen dat dit live te zien zal zijn. Het debat volgen kan via https://debatdirect.tweedekamer.nl/ 

#gemeenteninnood
 

 

Gerelateerde blogs

Gerelateerde standpunten